Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αύγουστος 21, 2008 / dilated

Barcelona

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα φτάνοντας στη Βαρκελώνη είναι το πόσο σημαντική γλώσσα είναι τα Ισπανικά. Όχι επειδή τα μιλάνε εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Απλά επειδή οι ίδιοι άνθρωποι μάλλον δε μιλάνε άλλες γλώσσες. Σίγουρα δε μιλάνε Αγγλικά. Ούτε γράφουν (σε πολλές περιπτώσεις). Αεροδρόμιο λοιπόν και οι περισσότερες ανακοινώσεις γίνονται σε 2 γλώσσες μεν, αλλά όχι Ισπανικά και Αγγλικά (που θα ήταν το λογικό), αλλά σε Καστεγιάνο (επίσημα Ισπανικά, αυτά της Μαδρίτης) και Καταλανικά (η διάλεκτος που μιλάνε οι Καταλανοί, δλδ. η κάτοικοι της Βαρκελώνης στην περίπτωσή μας. Μερικές ανακοινώσεις γίνονταν και στα Αγγλικά. Η σήμανση στο αεροδρόμιο ήταν ευτυχώς και στις 3 γλώσσες, αλλά δυστυχώς ελειπής.

Φτάνοντας λοιπόν ξημερώματα στο terminal c («θε» στα ισπανικά, «σε» στα καταλανικά…για να μαθαίνετε) έπρεπε η μορφωμένη της παρέας να μιλήσει με κύριο (στα ιθπανικά) για να καταλάβουμε που στο ΔΙΑΟΛΟ ήταν ο σταθμός του τρένου. Ο οποίος για κακή μας τύχη ήταν 30 λεπτά περπάτημα από το συγκεκριμένο terminal. Φτάνοντας επιτέλους στο τρένο διαπιστώσαμε πως εκεί η σήμανση ήταν στα 2 ισπανικά και όχι στα Αγγλικά. Με τη βοήθεια του θεού μπήκαμε στο σωστό τρένο και κατεβήκαμε στο σωστό σταθμό.

Μέσα στο τρένο διαπιστώσαμε πως οι Καταλανοί είναι άσχημοι. Επίσης είναι βρώμικοι. Πολλοί από αυτούς τουλάχιστον. Βέβαια να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ντόπιοι ήταν σε διακοπές κι εμείς βλέπαμε αυτούς που είχαν ξεμύνει, αλλά η πρώτη επαφή μας ήταν αυτή. Στις επόμενες μέρες το πράγμα βελτιώθηκε κάπως. Δε βλέπαμε βρώμικους, μόνο άσχημους.

Καταφέραμε λοιπόν να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας το οποίο ήταν πάνω (στην κυριολεξία) από τον κεντρικό σταθμό των τρένων, στην περιοχή Sants (Σαντς) κοντά στο Μονζουίκ (λόφος με πολλά-πολλά εξιοθέατα θα τα αναφέρω παρακάτω). Το ξενοδοχείο ήταν μεγάλο. Τα δωμάτια επίσης. Και καθαρά. Είχαν και φοβερό ντιζάιν. Για τα 70s βέβαια. Γιατί για τα 00s δεν έκανε. Βέβαια αυτό εμάς δε μας προβλημάτισε καθόλου. Θέλω να πω, έναν ύπνο κάναμε, δεν είχαμε απαιτήσεις. Οπότε για εμάς το ξενοδοχείο ήταν τέλειο. Το πρωινό στο ξενοδοχείο επίσης. Βέβαια εγώ που είμαι αθλητής και fit (χαχαχα) δεν έτρωγα πάρα πολύ. Οι υπόλοιποι πάλι έτρωγαν. Με 9 ευρώ το άτομο (από 15 που ήταν κανονικά). Με αυτά τα λεφτά δεν έτρωγες πουθενά αυτές τις ποσότητες (μόνο τα 3 ποτήρια χυμού που έπινε ο καθένας μας έκαναν τόσο). Για να τα ξεκαθαρίσουμε νωρίς το κόστος για 7 νύχτες ήταν 270 ευρώ το άτομο για ξενοδοχείο 4 αστέρων χωρίς το πρωινό (330 με το πρωινό). Προσθέστε σε αυτά τα 330 ευρώ των εισιτηρίων πήγαινε-έλα (αργήσαμε να κλείσουμε, μπορούσαμε να βρούμε πολύ φθηνότερα), οπότε έχουμε 660 ευρώ κόστος εισιτήρια και 7 νύχτες με πρωινό σε καλό ξενοδοχείο. Καλά είναι πιστεύω.

Στη Βαρκελώνη κάναμε πολλά πράγματα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Ακολουθούν γενικές πληροφορίες, διότι αν τα γράψω αναλυτικά, δε θα τα διαβάσει κανείς. Πάμε λοιπόν…

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το δίκτυο του μετρό στη Βαρκελώνη είναι μεγάλο και εξυπηρετεί όλη την πόλη. Οι γραμμές χωρίζοντε με χρώματα. Ο μέσος τουρίστας θα κινηθεί στις εξής 3: Πράσινη, Κόκκινη και Κίτρινη. Το απλό εισιτήριο κοστίζει 1,30 ευρώ και είναι valid μόνο στο μετρό. Μετά υπάρχουν εισιτήρια συγκεκριμένου αριθμού διαδρομών για ΟΛΑ τα μέσα. Αυτό των 10 διαδρομών κοστίζει 7,20 ευρώ. Ο έλεγχος στο μετρό γίνεται με μπάρες. Χτυπάς εισιτήριο, ανοίγει η μπάρα, περνάς. Οι ανακοινώσεις γίνονται μόνο στα ισπανικά. Εντός και εκτός συρμών. Μέσα στους σταθμούς κάνει αφόρητη ζέστη. Μέσα στους συρμούς έχει πολύ δυνατό κλιματισμό. Στους σταθμούς που υπάρχει ανταπόκριση με άλλη γραμμή, χρειάζεται να περπατήσεις πολύ μεγάλη απόσταση μέχρι να βρεθείς στην άλλη γραμμή. Πραγματικά μεγάλη απόσταση. Κι όλα αυτά μέσα σε ζέστη και πολλές φορές λιγοστό οξυγόνο. Γενικά το μετρό εξυπηρετεί μεν, είναι δυσάρεστο δε. Είναι και βρώμικο. Επίσης όταν ο συρμός σταματάει πρέπει να πατήσεις το κουμπί για να ανοίξει η πόρτα. Δεν ανοίγουν όλες. Οι υπάλληλοι του μετρό δεν μιλάνε αγγλικά στην πλειοψηφία τους.

Τα αστικά λεωφορεία δε τα χρησιμοποιήσαμε πολύ, αλλά από ό,τι είδα εξυπηρετούν εξίσου όλη την πόλη. Σε κάθε στάση υπάρχει χάρτης που σου δίχνει με χρώματα ολόκληρη τη διαδρομή που ακολουθεί το λεοφωρείο. Αυτή την ιδέα νομίζω πως θα έπρεπε να την υλοποιήσει και η δική μας ΕΘΕΛ. Τέσπα. Τα λεοφωρεία είναι σύγχρονα και έχουν κλιματισμό. Επίσης τα πάντα είναι στα ισπανικά.

Τραμ. Υπάρχει αλλά δε ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί. Ο τουρίστας δε θα το χρειαστεί. Δεν μπήκαμε ποτέ. Απλά το είδαμε. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με τη Diagonal, τη τεράστια λεωφόρο που «κόβει» διαγώνια την πόλη.

Bus touristic. Σωτήριο. Διπλά τουριστικά λεωφορεία, ξεσκέπαστα. Κάνουν κυκλικές διαδρομές, χωρισμένες σε 3 χρώματα, Μπλέ, Κόκκινη και Πράσινη. Κοστίζουν 20 ευρώ το άτομο για μια μέρα ή 26 για δύο. Ανεβαίνεις και κατεβαίνεις όσες φορές θέλεις. Περνάνε κάθε 5 λεπτά και σε πάνε σε ΟΛΑ τα τουριστικού ενδιαφέροντος σημεία μέσα στην πόλη. Μπορείς δλδ. να το πάρεις, να κατέβεις στο σημείο που σε ενδιαφέρει, να δεις ότι είναι να δεις και να ξανανέβεις για να συνεχίσεις στο επόμενο αξιοθέατο. Μαζί παίρνεις και ακουστικά αφού σε κάθε θέση υπάρχει ειδική υποδοχή και παίζει «guided tour» σε πολλές γλώσσες. Και κουπόνι με εκπτωτικά για διάφορα πράγματα (μουσεία,καταστήματα,εστιατόρια κτλ.). Πολύ cool. Η Πράσινη γραμμή παρουσιάζει μηδενικό ενδιαφέρον. Don’t bother.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ/ΤΙ ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΤΕ

Στα πεταχτά, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες και πάντα κατά την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη. Να σημειώσω πριν το οτιδήποτε πως στη Βαρκελώνη υπάρχει το λεγόμενο Art Ticket το οποίο κοστίζει 20 ευρώ και σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς 7 must see μουσεία τέχνης από δύο φορές. Πραγματικά αξίζει γιατί γλιτώνεις και χρήματα και χρόνο (ουρές στα ταμεία για εισιτήριο). Το εισιτήριο αυτό το βρίσκετε στα αντίστοιχα μουσεία ή στα υποκαταστήματα της Caixa Catalunya (τράπεζα).

Δείτε τα:

Εθνικό Μουσείο Βαρκελώνης (MNAC). Μόνο και μόνο το κτίριο που στεγάζεται είναι must see. Είναι χωρισμένο σε χρονολογικές περιόδους και θα δείτε απίστευτα πράγματα. Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο. Περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MACBA). Η μόνιμη έκθεσή του είναι αρκετά καλή. Η έκτακτη για την περίοδο που είμασταν εκεί ήταν (προσωπική μου γνώμη) αδιάφορη. Δεν είναι πολύ μεγάλο, οπότε δε θα σας φάει πολύ χρόνο. Περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

Ίδρυμα (μουσείο) Joan Miro. Ό,τι καλύτερο είδα στην Βαρκελώνη! Ο Miro είναι θεός!!! Μπορείς να χαζεύεις τα έργα του για ώρες. Μη το αγνοήσετε ειλικρινά θα είναι κρίμα. Περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

Κέντρο σύγχρονης τέχνης (CCCB). Εξαρτάται από το τι θα φιλοξενεί κάθε φορά. Ασχολείται κυρίως με μουσική/σινεμά/φωτογραφία. Περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

La pedrera (ή Casa Mila). ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κτίριο του Gaudi. Must see. Πάρτε και το guided tour διότι δίνει πολλές πολλές πληροφορίες για να κατανοήσετε τη μεγαλοφυία αυτού του ανθρώπου. Μη ξεχάσετε να ανεβείτε στη ταράτσα. Περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

Μουσείο Picasso. ο Picasso είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος ever. Είναι μια κατηγορία μόνος του. Σε αυτό το μουσείο θα δείτε κάποια από τα πρώτα του έργα αλλά και πολλά μεταγενέστερα. Επίσης θα δείτε γκραβούρες και κεραμικά από τον ίδιο. Αν και μόνο για την περίφημη «διασκευή» του Las Meninas του Velazquez αξίζει την επίσκεψή σας. Περιλαμβάνετα στο Art Ticket.

La Sagrada Familia. Όχι αυτή του Nivo. Εντάξει δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το πράγμα. Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Καλό θα ήταν όταν το βλέπετε να έχετε και έναν οδηγό ή κάποιο κείμενο που να εξηγεί αυτά που βλέπετε. Η εκκλησία είναι ακόμα υπό κατασκευή. Λέγεται πως θα τελειώσει σε 20-25 χρόνια. Χλωμό. Με 2 ευρώ παραπάνω μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο το οποίο σας δίνει πρόσβαση και το σπίτι/μουσείο του Gaudi στο Park Guel.

Park Guel. Ένα πανέμορφο πάρκο σχεδιασμένο από τον Gaudi. Βρίσκεται σε λόφο (el Carmel) και προσφέρει εκπληκτική θέα στη πόλη. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος ψηφιδωτός Δράκος του Gaudi, καθώς και το σπίτι του.

La Rambla. Ο μεγάλος πεζόδρομος της πόλης. Ενώνει την κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης (Plaza Catalunya) με την παραλία. Έχει πολλά εμπορικά και την ξακουστή La Boqueria (αγορά φρούτων/λαχανικών κυρίως και τροφίμων γενικότερα). Να μπείτε και να αγοράσετε φρέσκους χυμούς φρούτων. Είναι φθηνοί και νόστιμοι.

El Born. Μία από τις πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης. Κατά τη γνώμη μου η πιο όμορφη. Περπατήστε την όλη. Σε κάθε στενάκι υπάρχουν διάφορα μαγαζιά (παντός είδους), στα οποία αν δε χαζέψετε τα προιόντα, θα χαζέψετε με την διακόσμησή τους και το interior design τους γενικά. Φοβερά! Επίσης εκεί υπάρχει πλήθος μικρών τουριστικών ατραξιον (αλλά και το Picasso) όπως τα Palau De La Musica, Textile & Clothing Museum, η Santa Maria del Mar, Μουσείο Σοκολάτας κ.α.

Ισπανικό χωριό. Στο λόφο του Μοντζουίκ (εκεί που είναι τα Mnac, Juan Miro, Olympic Stadium, Τελεφερίκ και πολλά πολλά άλλα) βρίσκεται ένα συγκρότημα κτιρίων όπου παρουσιάζονται διάφορες αρχιτεκτονικές τάσεις από όλη την ισπανία. Κάθε σπιτάκι είναι και ένα μαγαζάκι. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα.

Παραλία/Βarcelonetta. OK τα νερά δεν είναι για μπάνιο (βρώμικα) αλλά η παραλία της Βαρκελώνης είναι πολύ ωραία, με ωραία cafe/bar/restaurants και ό,τι πρέπει για απογευματινή βόλτα. Καιρού επιτρέποντος (εμείς είμασταν άτυχοι) μπορείτε να κατέβετε με το τελεφερίκ από το λόφο του Μοντζουίκ περνόντας πάνω από το λιμάνι. Πρέπει να είσαι εντυπωσιακό το θέμα.

Δε χρειάζεται να δείτε τα:

Βασικά το Casa Batllo. Ένα ακόμα κτίριο/σπίτι του Gaudi. Βρίσκεται στη Passeig de Gracia και ειλικρινά μπορείτε να περιοριστείτε στην εξωτερική του όψη. Τα 16,50 ευρώ εισιτήριο δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση αυτά που θα δείτε μέσα.

Επίσης το show με τα συντριβάνια μπροστά από το MNAC. OK ωραία είναι αλλά και να μη το βλέπαμε δε θα χάναμε κάτι σπουδαίο νομίζω. Προσοχή, είναι μόνο Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30.

Εμείς δεν πήγαμε στο Ενυδρείο. Πληροφορίες λένε πως δεν είναι κάτι φοβερό. Επίσης δεν χρησιμοποιήσαμε το τελεφερίκ. Το τελεφερίκ κάνει δύο διαδρομές. Μία μικρή από τη κορυφή του Μοντζουίκ ως την αρχή του και άλλη μία από το Μοντζουίκ ως την παραλία. Η πρώτη είναι μικρή και δεν ασχοληθήκαμε. Η δεύτερη λέει, αλλά φύσαγε πολύ και ήταν κλειστή.

Επίσης κλειστό ήταν το Μουσείο Antoni Tapies (ζωγράφος). Αυτό περιλαμβάνεται στο Art Ticket.

Πολλά από τα «δεύτερα» landmarks της Βαρκελώνης μπορείτε να τα δείτε κατά τη διάρκει του tour με το bus touristic. Κάποια έργα σε πλατείες ή κάποια κτίρια κυρίως.

Ψώνια μπορείτε να κάνετε στην Passeig de Gracia και στο Born. Στο Born θα βρείτε εκπληκτικά μαγαζιά με ρούχα,παπούτσια και πολλά με κοσμήματα. Στην Gracia είναι τα πιο γνωστά και mainstream. Γενικά σε θέματα shopping οι τιμές είναι ίδιες με εδώ, αλλά θα βρείτε αρκετά πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν εδώ. Όχι μόνο από εταιρίες που δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα, αλλά κι από πολύ γνωστές μάρκες οι οποίες όμως πολλές φορές προμηθεύουν με διαφορετικά προιόντα την κάθε χώρα.

Για φαγητό δε θα σας προτείνω κάτι συγκεκριμένο γιατί θεωρώ πως το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Να πάτε όμως σε tapas bar και επίσης να δοκιμάσετε paella.

Η πόλη της Βαρκελώνης είναι χωρισμένη σε διαμερείσματα και αυτά με τη σειρά τους σε γειτονιές. Η ρυμοτομία είναι λιγάκι περίεργη αφού υπάρχουν πολλές διαγώνιοι οδοί και αυτό αρχικά μπορεί να σας παιδέψει. Θεωρώ πως η πόλη είναι πολύ όμορφη. Έχει πολλά παλιά και όμορφα κτίρια. Έχει δέντρα στους δρόμους. Μεγάλα πεζοδρόμια. Ποδηλατόδρομους (υπάρχει και δημοτικό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων). Τάξη στους δρόμους. Γενικά είναι ανθρώπινη.

Προετοιμαστείτε να πείτε το νερό-νεράκι. Δεν υπάρχει τρεχούμενο πόσιμο νερό. Το μπουκαλάκι των 500ml κοστίζει από 1,20 ευρώ και πάνω (σπάνια φθηνότερα) και στα καφέ θα πρέπει να το παραγγείλεις και να το πληρώσεις. Δεν πάει συνοδεία με τον καφέ. Καφέ δε ξέρουν να φτιάχνουν οι περισσότεροι. Για freddo και frappe ούτε κουβέντα.

Το άσχημο με αυτά τα ταξίδια είναι πως με το που μαθαίνεις την πόλη και συνηθίζεις πρέπει να φύγεις. Δεν πειράζει. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Una cerveza por favor! 😉

υ.γ Αυτό το post γράφτηκε μέσα σε δυο μέρες και όχι συνεχόμενο. Ίσως είναι κάπως αλλά βαριέμα να το διορθώσω ή να το ξαναγράψω. Μπορεί να επανέλθω με συμπληρωματικό post.

Advertisements

11 Σχόλια

Σχολιάστε
 1. toolman / Αυγ. 21 2008 2:01 μμ

  τελικά πρέπει να ναι άσχημος λαός… όσοι έχουν πάει τα ίδια λένε! μένει να πάω και γω να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι!
  στο γήπεδο της μπαρθαλόνα δε πήγες ρε?

 2. dilated / Αυγ. 21 2008 2:04 μμ

  Ορίστε…το ξέχασα. Φυσικά και πήγα. Είδα φιλικό Μπαρτσελόνα-Μπόκα Τζούνιος 2-1 (με ανατροπή). Ήταν και επίσημη παρουσίαση της ομάδας για τη νέα σεζόν. Τρελό show. Θα επανέλθω με post και video για το Camp Nou.

 3. bigmouth / Αυγ. 21 2008 3:26 μμ

  Ωραία φάση! Έτσι κι αλλιώς ψήνομαι να πάω Βαρκελώνη κάποια στιγμή αλλά τώρα ψήθηκα κι άλλο. Βραδινή ζωή τι έλεγε?

 4. Panos / Αυγ. 21 2008 3:39 μμ

  Όμορφη η Βαρκελώνη, αλλά γτπ εξυπηρέτηση αφού δεν μιλάνε αγγλικά οι μαλάκες. Στο ζωολογικό πήγες; Όταν είχα πάει εγώ είχε και τον μοναδικό επιζώντα λευκό γορίλα, δεν ξέρω αν ζει ακόμα.

 5. Nenyaki / Αυγ. 22 2008 1:11 πμ

  Πάρα πολύ καλό ποστ, ειλικρινά σε φθόνησα (ειδικά για το μουσείο Miro και μόνο).
  Να είσαι καλά να πας ξανά!

 6. dilated / Αυγ. 22 2008 9:19 πμ

  @bigmouth

  Να πας. Νυχτερινή ζωή από ό,τι κατάλαβα πρέπει να έχει πολύ και καλή. Εμείς επειδή λιώναμε στους δρόμους δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι τα βράδια. Μόνο κανα δυο ποτά.

  @Panos

  Με την εξυπηρέτηση, εκτός της γλώσσας, είχαν και σοβαρό πρόβλημα ταχύτητας. Γενικά δεν μπορούσαν να κάνουν δυο πράγματα ταυτόχρονα.

  @Nenyaki

  Thanx και στα δικά σου 😉

 7. michelle / Σεπτ. 3 2008 1:49 πμ

  θα κάνω την πρώτη μου εμφάνιση μετά τις διακοπές με ένα παρεμφερές ποστ αν κ δεν θα είναι τόσο «συγκροτημένο» όσο το δικό σου…θα δείξει …μουτς

 8. dilated / Σεπτ. 3 2008 10:41 πμ

  @michelle

  Εντάξει εγώ την είδα «explorer»…

  χαχαχα

 9. michelle / Σεπτ. 5 2008 6:12 μμ

  re kwsta to pisteueis …kapou stin poreia eixa ksexasei ti bolta mas sto parko guell kai genika mperdepsa tis hmeres alla meta afou ekana publish to post, mou hrthane xekathara sto mualo ti kaname kai pote…twra bariemai na ta allaxw…den peirazei eeeee
  😀

 10. xhristina / Ιαν. 11 2009 9:29 μμ

  tha paw barkeloni to pasxa kai den mporw na perimenw!!! diabazw pliroforiew apo opou mporw alla oi dikes sou einai polu organwmenes!! thanks!!

 11. gogo / Μάι. 25 2009 8:58 μμ

  wraigio post, septembrio pame Barcelona, tha xreiastoume odigiesss kai alles 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: